Hvordan kan du hvile deg i form til et triathlon?

Hvordan hvile deg i form
Hvile deg i form: God og variert trening som inneholder styrke, utholdenhet og hvile gir best resultater.

Hvordan kan du hvile deg i form til et triathlon?


For å prestere i en triatlonkonkurranse er det viktig å ha en god og variert opptrening som inneholder både styrke, utholdenhet og hvile. Hvordan gjøres dette?


Undrumdesign - Lage hjemmeside bedrift
Undrumdesign-hjemmeside

Hvordan blir du den ultimate triathlonutøveren?
Det er ikke alle idrettsutøvere som trener for å vinne, men alle trener for å gjøre sitt beste og for å fullføre. Innerst inne håper vel alle på å klare å gjøre litt bedre tid enn sidemannen, og ved å trene smart er dette mulig, også i en triatlon.


Er triatlon mer enn svømming, løping og sykling?

Triatlon er et løp i tre deler, og ordet triatlon kommer fra gammelgresk og betyr rett og slett tre konkurranser. Det finnes mange ulike versjoner og variasjoner av slike løp, men det som regnes som en triatlon i dag er en konkurranse som involverer svømming, sykling og løping over ulike distanser. Målet er å komme i mål med den raskeste sammenlagte tiden.


Dermed kan du være mindre bra på sykling, men likevel vinne dersom du er meget sterk på svømming og løping. Variasjonen i sporten og muligheten til å ta igjen «tapte» tider tiltrekker mange utøvere. Dette er sporten for de som virkelig vil utfordre alle ulike deler av seg selv!


Triathlon og restitusjon

Styrketrening er en viktig del av en triatleters treningsprogram

For å bli en ekte triatlet er det klart at du må trene både sykling, svømming og løping. Det er disse grenene som skal utøves under konkurranser og det er her utøveren skal prestere. Men hva med andre treningsformer? Kan andre sporter og metoder styrke en triatlets muligheter til å prestere godt?


Mange triatleter i dag har lagt til styrketrening i treningsprogrammet sitt for dette kan forebygge skader og vil gjøre kroppen sterkere. Det finnes flere måter å trene styrke på, og flere triatleter har lagt sin elsk på Crossfit. Crossfit stiller med WOD’s, eller Workout Of the Day, altså «dagens trening». Dette er alltid variert, alltid utfordrende, og treningen vil stryke hele kroppen.


Når Crossfit-boxer ofte også stiller med et sterkt samhold og mange mennesker som deler samme lidenskap for trening, så er disse boxene gode steder å få gjennomført styrketreningsøkter som utfordrer egne grenser.


Men for at styrketrening og Crossfit skal hjelpe en triatlet er det veldig viktig at det utføres på korrekt måte. Crossfittreninger inneholder ofte olympiske løft, og det kan være snakk om mange repetisjoner per økt. Dette kan være meget bra for atleter som skal gjennomføre en triatlon dersom det utføres riktig. Men ved å stresse etter å samle repetisjoner på 10 eller 15 minutter øker sjansene for skader betraktelig.


For å kunne trene rett og bra i en Crossfit-setting er det viktig å kunne kontrollere konkurranseinstinktet og maksimere treningen slik at den passer til dine personlige mål. Ved å la et ivrig konkurranseinstinkt ta over, og dermed ta deg selv helt ut på hver eneste treningsøkt vil du ikke klare å prestere i et triatlonløp.


Investikon
Investikon

Hvile er essensielt!

Uansett om du er en hobbyatlet eller satser større med idretten, så er det en kjent sak at hvile og restituering er en viktig del av treningen. Ingen kan prestere 100% på trening hver eneste dag. Men hvile, også for triatlonatleter, kan være så mye. Noen trenger å sove for å restituere, andre må hvile kroppen mer enn hodet. Det å kunne hvile, men samtidig holde seg underholdt kan være en måte å bli klar for neste økt på.


En måte dette kan gjøres på er ved å kose seg med casinospill mens kroppen hviler? Eller kanskje en lydbok? Det er også mulig å ta seg en tur på kino, gå en tur i skogen eller lese en bok. Mange atleter liker å gjøre lett yoga for å la kroppen strekke seg ut og for å kunne fokusere på pustingen. Det er mange måter å restituere kroppen på, og det som er rett for deg fungerer kanskje ikke for en annen.


Finn det som fungerer for deg!

For å få mest mulig ut av dine økter må du tørre å kjenne etter selv hva som fungerer. Hvor langt ned i kjelleren kan du gå per økt? Hvordan påvirker det deg dagen etter? Hvordan fungerer din hviledag? Vær din egen forsøkskanin, våg å stole på din egen intuisjon og ha det gøy med treningen, samtidig som du fokuserer på teknikk og kvalitet, heller enn hurtighet og kvantitet.Digitaldrift

Få de beste tipsene rett i innboksen!


Les også