14 triathlon tips som gjør at du vil spare mange sekunder

Triathlon tips

TRENINGSPROGRAM TIL TRIATHLON: Treningsplanen er laget for deg som spesielt sliter med svømmingen. Illustrasjonsfoto: Unsplash.com


14 triathlon tips som gjør at du vil spare mange sekunder


Guiden “14 tips som gjør deg raskere i triathlon” gir deg konkrete og praktiske tips som du enkelt kan ta i bruk under din neste triathlon konkurranse.
Listen under er utarbeidet for at du, som nybegynner eller viderekommen, skal komme deg raskest mulig til mål.
God lesning!


Undrumdesign - Lage hjemmeside bedrift
Undrumdesign-hjemmeside

1. Ha utstyret i orden


Våtdrakt, godt innstilt sykkel og gode løpesko gir deg gode forutsetninger for en rask tid. Bruk svømmebriller som ikke dugger og fiks annet utstyr som potensielt kan ødelegge for deg. Lag pakkeliste til triathlon og sjekk at utstyret er i orden dagen før konkurransen.


2. Bli mest mulig aerodynamisk


Ved å forbedre aerodynamikken bryter man raskere gjennom vinden og sykkelen vil ta deg fortere fremover. Uten å gå for mye inn på dette temaet, så handler det enkelt forklart om å gjemme seg i størst mulig grad for vinden. Jobb deg gjennom listen under! Tips: Se videoen «Top 10 Ways To Get More Aero On Your Bike» og få noen ekstra tips.


  1. Forbedre sittestillingen (tempobøyler)
  2. Bruk tempohjelm
  3. Bruk tettsittende klær og startnummer
  4. Montér flaskestativ bak sete
  5. Bruk skoovertrekk på sykkelskoene

BONUS: Få alle 14 tipsene + 4 nye ved å laste ned den gratis PDF-filen:  «18 triathlon tips som gjør deg raskere»

18 triathlon tips som
gjør deg raskere
Last ned utskriftsvennlig versjon!
Last ned nå
*Du kan lese mer om vårt personvern her 
Klikk utenfor boksen for å lukke


3. Ha nok lufttrykk i dekkene


Skap minst mulig rullemotstand og du vil få stor fart på sykkelen. Mange dekkprodusenter anbefaler 7-8 bar. Gjerne ta litt mer bak (0,2 – 0,4 bar). Tips: Gode dekk minsker rullemotstanden og gir aerodynamiske fordeler kontra de rimeligere variantene.


4. Ro ned, spis og drikk.


Ja, du har nok hørt det før, men det er og blir en veldig stor prestasjonsfaktor. En uke før konkurransen er det ikke mulig å komme i bedre form. Ikke ødelegg for deg selv ved å svi av krefter på trening. Du bør få i deg nok karbohydrater gjennom ris, pasta eller poteter. Med fulle karbolagre er du godt forberedt til konkurransen. For de mer avanserte, les Torgeir sitt innlegg: «Hvordan finne toppformen».


Image

5. Bli kjent med løypa


Har man tid og mulighet, er det en fordel og gjøre seg fysisk kjent med de ulike løypene. Løypeprofiler og mye annen praktisk informasjon er som oftest å finne på arrangørens hjemmeside. Ta en tur i sykkelløypa for å bli bedre kjent med svinger, bakker og hull i veien.


Image

6. Spis en normal frokost


Ikke gjør tabben med å spise deg for mett. Har du forberedt deg godt så skal karbolagrene dine nå være fulle. Ankom konkurransen i god tid. Ingenting er verre enn å stresse med å bli klar til start. Husk å drikke også før konkurransen starter.


Investikon
Investikon

7. Ha en plan i skiftesonen


Det som skjer i skiftesonen bør skje automatisk. Mange kaster bort verdifulle sekunder akkurat her. Du trenger ikke å være topptrent for å levere varene i skiftesonen, et par gode råd og litt trening så er du langt på vei.


  1. Legg tingene dine fra venstre til høyre – rangert etter når utstyres skal brukes.
  2. Ha kun utstyr du skal bruke i skiftesonen, resten låser du inn i bilen.
  3. Husk hvor du skal i skiftesonen. Ved høy puls er det fort gjort å glemme hvor du egentlig skal!
Image

8. Dropp sokker og tørt tøy i skiftesonen


Det er alltid noen som skal ta på seg en tørr sykkeltrøye etter svømmingen. Enda flere tar på seg sokker. Frustrerende for vedkommende, morsomt for de rundt. Før start tar du på deg en fleksibel overdel, slik at du ikke blir hindret under svømmingen. Og dropp sokkene, det går ofte fint å sykle og løpe uten på de kortere distansene. 


Image

9. Fest skoene i pedalene


Du sparer overraskende mye tid ved å ta på deg sykkelskoene når du er på sykkelen. Dette kan være en vanskelig teknisk øvelse, men med litt øving er det absolutt noe alle bør klare. To strikker gjør jobben ved å holde skoene horisontalt, slik at du kommer raskere i gang. Hvis sykkeldelen starter i motbakke, bør du vente med å sette føttene i skoene til det flater ut. Husk å hold farten oppe underveis!


Image

10. Plasser deg riktig i svømmefeltet


Hovedregelen i triathlon er at du bør plassere deg etter ferdighetsnivå. Er du god til svømme, plasser deg foran. Er du nybegynner kan du plassere deg bak eller i midten av feltet. På sidene er det som oftest minst trafikk. Tips: Bruk ekstra svømmehette for å unngå å miste brillene.


Image

11. Finn deg en god rygg på svømmingen


På svømmingen bør du legge deg bak en svømmer som er litt raskere enn deg selv. Da vil du ligge i dragsuget og dermed bruke mindre energi (20-30%). Ikke stol blindt på svømmeren foran, husk å se at du er på rett vei!


12. Ta av deg våtdrakten i fart


Når du løper mot den første skiftesonen bør du begynne å ta av deg svømmehetten, brillene og dra ned glidelåsen til våtdrakten. Dette kan fint gjøres i fart og du vil få mindre å gjøre i skiftesonen. Et godt råd er å plassere svømmehetten og brillene inne i armen på våtdrakten i det du vrenger den av deg. 


Image

13. Ligg 10 meter bak på syklingen


Reglene i triathlon er klare på at du må ligge minst 10 meter bak foranliggende syklist. Ingen skal få fordeler av å ligge på hjul. Likevel viser undersøkelser at det gir effekt å ligge bak med lovlig avstand. Dette merkes spesielt i utforbakker og det er også lettere å jobbe mentalt. Bruk litt ekstra energi på å ta igjen en raskere syklist og prøv å hold følge. Igjen, ikke ligg for nærme!


Image

14. Gjør som Tony Martin, Fabian Cancellara og Bradley Wiggens


Ved å fordele kreftene kommer du deg raskere frem. Her er wattmåler et kjempegodt verktøy. Sykling med watt gjør at du kan fordele kreftene jevnt utover i løpet og du har hele tiden kontroll over hvor mye energi du bruker. En forutsetning er at du kjenner til din terskelwatt og hvor høy snittwatt du klarer å ha på etappen. Husk at det skal løpes etterpå.


Tips: Likevel så sparer du tid ved å holde farten langt inn bakken, akselerere over toppen og legge deg ned i utforkjøringen.


Image

Lyst til å bli enda raskere i triathlon?

Hvis du kommer til å følge en eller flere av disse tipsene på din neste konkurranse, anbefaler jeg deg å:


1) Last ned guiden «18 triathlon tips som gjør deg raskere»

18 triathlon tips som
gjør deg raskere
Last ned utskriftsvennlig versjon!
Last ned nå
*Du kan lese mer om vårt personvern her 
Klikk utenfor boksen for å lukke
 og få 4 ekstra tips (gratis). Skriv den ut og les den når du vil.


2) Klapp deg selv på skuldra, du har akkurat lest 14 tips som vil gjøre deg til en raskere triatlet!


Lykke til på din neste triathlonkonkurranse!


Investikon
Investikon

Digitaldrift

Få de beste tipsene rett i innboksen!


Les også