Triathlon regler triathlonutstyr

REGLER I TRIATHLON: Det kan virke overveldene, men oppfør deg fint, så går det bra. Illustrasjonsfoto: Ironman.com


Triathlon regler: - Nei, det er ikke så vanskelig som du tror


Kort oppsummert er reglene i triathlon enkle å følge, og mye sier seg selv. Bruker du sunn fornuft og oppfører deg ordentlig møter du sjeldent problemer. Den kanskje viktigste av alle triathlon regler – er å holde avstand til syklisten foran deg. Og har du tenkt deg forbi, gjør det på venstre side.


Undrumdesign - Lage hjemmeside bedrift
Undrumdesign-hjemmeside

10 regler i triathlon du må vite om:


  • Du har plikt til å stoppe hvis en annen deltaker er skadet
  • Musikk er ikke tillatt – ifølge de offisielle triathlon regler gitt av Norges triathlonforbund
  • Meld fra til funksjonær hvis du bryter konkurransen
  • Det er ikke lov å kaste søppel - bruk oppmerkede områder
  • Det kan sanksjoneres med tidsstraff eller disk
  • Du kan svømme hvordan du vil
  • Startnummeret skal tas på i skiftesonen - det er etter du har svømt
  • Alle skal bruke hjelm
  • Det er ikke lov å «ligge på hjul» (drafting) - hold 10 m avstand
  • Startnummeret skal vises på ryggen under syklingen og på framsiden under løpingen.

Triathlonregler under hele konkurransen


Hvis en deltaker blir akutt skadet underveis i konkurransen er man pliktig til å stoppe og bistå med hjelp hvis det er nødvending. Å høre på musikk ved hjelp av ørepropper er ikke tillatt. Det samme gjelder bruk av ulike former for kommunikasjonsutstyr. Det er forbudt og kaste søppel – dette kan lovlig kastes i skiftesonen eller ved andre oppmerkede områder.


Følg reglene ellers må du kanksje i straffeboksen under et triathlon

Overholdes ikke reglene kan man bli straffet av dommere i løypa. Da kan man bli straffet på forskjellig måter. Som oftest får man en advarsel før det eventuelt sanksjoneres. Overtrer man grovt eller gjentar forseelser, kan deltakere bli direkte disket. Hvilke triathlon regler som gjelder den aktuelle konkurransen får du beskjed om på pre-race før konkurransen starter.


Enkelte konkurranser legger til tidstraff hvis deltakere ikke har overholdt reglene. Da må deltakere vente i en "penalty box" til tiden er sonet ferdig. Denne metoden brukes mindre og mindret, og var mer vanlig før.


Utøvere kan også bli straffet for ufine manerer eller uegnet oppførsel. Velger man å bryte konkurransen, av ulike årsaker, er man pliktig til å gi beskjed til nærmeste funksjonær.


Investikon
Investikon

Regler under svømmingen


Konkurransene kan starte i vann, på strand eller fra brygge. Her står man fritt til å benytte seg av den teknikken man måtte ønske. Flesteparten av deltagerne velger å bruke crawlteknikk, men det er også mange som svømmer bryst.


Man kan bevege seg fritt under svømmetappen, men man må holde seg innenfor eventuelle oppmerkinger.


Image

Veldig mange velger å stille til start med våtdrakt. Våtdrakt brukes for å gi en bedre oppdrift i vannet og svømmingen vil bli enklere. Ved lave temperaturer i vannet, kan deltakerne bli pålagt å bruke våtdrakt. Det er normalt ikke lov å bruke våtsokker og hansker.


Det er forbudt å ha startnummeret festet til bekledningen under våtdrakten. Startnummeret skal tas på i skiftesonen etter svømmeetappen.


Regler under syklingen


Hjelm er påbudt i alle konkurranser. Deltakere får ikke lov til å begynne syklingen før de er ute av skiftesonen. Det er normalt ikke lov til å “ligge på hjul” (drafting) under syklingen (se bilde). Dette blir ofte nøye presisert før konkurransen. Da skal man ligge 10 m bak foranliggende syklist til enhver tid. En forbikjøring skal skje i løpet av 30 sekunder, da er det den forbikjørte syklist som har ansvar for at det holdes lovlig avstand til syklisten foran. Forbikjøring skal skje på venstre side.


Regler under syklingen triathlon

Ved punktering eller ved andre tekniske uhell har man ikke lov til å motta hjelp fra andre. Egen slange med verktøy bør medbringes under konkurransen.Startnummeret skal vises på ryggen.


Etter syklingen kommer du til den andre skiftesonen (T2). Du må gå av sykkelen før du entrer skiftesonen. Området for hvor det ikke lenger er lov å sykle markeres ofte med en planke – da er man nødt til å gå av sykkelen. Hjelmen skal ikke tas av før du har parkert sykkelen på din plass i skiftesonen


Regler under løpingen


Under løpedelen skal startnummeret vises på framsiden av kroppen. Utenom dette er det i praksis få regler en bør tenke på. En uskreven regel er selvfølgelig å smile bredt når du krysser målstreken!


Mer informasjon om triathlon regler kan leses på forbundets sine nettsider. Hvilke regler som er gjeldene i skiftesonen kan leses i dette innlegget: Hva er triathlon skiftesone?


Nå som du har fått oversikt over alle regler, er det på tide å forberede seg mot konkurransen. Disse tipsene til triathlon vil komme godt med på konkurransedagen.


Investikon
Investikon

Digitaldrift

Få de beste tipsene rett i innboksen!


Les også