Det du trenger å vite om triatlon i OL 2021 – og det du bør følge med på før det

OL i triathlon 2021: De olympiske leker har blitt utsatt og vil arrangeres i 2021.

Det du trenger å vite om triatlon i OL 2021 – og det du bør følge med på før det


De olympiske lekene i Tokyo i Japan vil arrangeres fra 23. juli 2021 til og med 8. august 2021. Kortversjonen for triatlon-fantaster er at herrenes konkurranse vil avholdes mandag 26. juli 06:30 lokal tid og kvinnenes konkurranse finner sted tirsdag 27. juli til samme tid – 06:30 lokal tid.Mye kan skje i oppkjøringen til sommeren 2021

Det er fortsatt en stund igjen til sommeren 2021 og det kan skje mye i tiden fremover. For noen utøvere kan det også bli litt spesielt at forberedelsene for disse lekene ble så lange, med test-arrangement på arenaen allerede i 2019. Etter hvert som vi kommer nærmere arrangementet vil det dukke opp flere veddemål på Nordicbet odds om hva som vil skje under lekene. Per i dag gjenstår det likevel både en lang vinter og en oppkjøring våren 2021.


Hvilke norske utøvere er det da vi må følge med på fram mot OL i 2021? Per dags dato er det fire personer i den såkalte «OL-gruppa» til Norges Triatlonforbund. Det stilles strenge krav til å være med i denne gruppa og man må enten være kvalifisert eller ha realistiske muligheter å kvalifisere seg til OL. De fire atletene er i dag Kristian Blummenfelt, født 1994, TIF Viking, Gustav Iden, født 1996, Åsane CK, Casper Stornes, født 1997, TIF Viking og Lotte Miller, født 1996, Bryne Triatlonklubb. Igjen så kan det selvfølgelig skje forandringer, men Lotte Miller har vært eneste kvinne på landslaget i flere år og står sannsynligvis trygt også fram mot Tokyo


Mer om det som skjer i Odaiba Marine Park

Odaiba er en stor kunstig øy i Tokyo-bukten. Den ble opprinnelig laget som et forsvarsverk, men har senere vært havn og verft før området ble endret til et sentrum både for forretningsvirksomhet, boliger og rekreasjon. Flere forskjellige idretter vil få plass på Odaiba i løpet av de olympiske lekene, både i Odaiba Marine Park og andre arenaer. Strandvolleyball vil spilles ved Shiokaze Park, gymnastikk avgjøres i en ny arena og både marathonsvømming og triatlon arrangeres ved Odaiba Marine Park.


Selve arenaen ved Odaiba Marine Park vil være en midlertidig utendørsarena, med plass til omtrent 5500 tilskuere. Området rundt arenaen har mye spennende å by på, i tillegg til et gigantisk pariserhjul og utsikt mot den berømte Regnbuebroen, så finnes det dessuten en replika av Frihetsgudinnen i New York.


Selv om triatlon ikke er den idretten som får mest oppmerksomhet under de olympiske lekene, så kan det være at den flotte beliggenheten til arenaen og det enkle formatet trekker flere tilskuere enn vanlig. Sammenlignet med flere av de litt mer langtekkelige disiplinene, så får man her en komplett pakke som avgjøres i løpet av noen få timer om morgenen den 26., 27. og 31. juli 2021.


De to første konkurransene, henholdsvis for menn den 26. juli og kvinner den 27. juli, gjennomføres i det tradisjonelle formatet med olympiske distanser. Det tilsier som de aller fleste kjenner til 1500 meter svømming, 40 km sykkel og 10 km løping. Det er småtterier sammenlignet med Ironman-distansene, men er altså standard-distansen under de olympiske lekene. Løypa er relativt kompakt, svømmingen begynner med en egen 1000 meter rundløype før de siste 500 meterne avvikles på en egen kortere løype. Videre vil sykkel foregå på en 5 km lang løype, som naturlig nok sykles åtte ganger. Den avsluttende løpingen skjer på en kort 2,5 km løype, som må gjennomføres fire ganger før man er i mål. Denne avsluttende etappen ligger dessuten rundt publikumsområdet, slik at det er mulig å følge ekstra godt med på den avsluttende kampen.


Den nye «Mixed Relay»-disiplinen er som navnet tilsier en stafett med både kvinner og menn. Hvert lag består av to menn og to kvinner og hver etappe er bygget opp av kun 300 m svømming, 8 km sykkel og 2 km løping. Det stiller helt andre krav til temposkifte, men legger også ekstra press på skift mellom svømming, sykkel og løping. Arrangørene regner med at hele konkurransen med fire etapper vil ta omtrent 1,5 timer å fullføre, noe som høres fornuftig ut. Spesielt sammenlignet med de lange Ironman-distansene, så kan denne formen for stafett bli skikkelig spennende for publikum, men det gjenstår å se hvordan det går første gangen triatlon-stafett står på det olympiske programmet.


Image

Paratriatlon under Paralympics i Japan 2021

De sekstende paralympiske sommerlekene vil arrangeres fra 24. august 2021 til og med 5. september 2021 – også disse lekene i Tokyo, Japan. Det er andre gangen paratriatlon er en del av Paralympics, etter å ha vært med første gang i Rio de Janeiro i 2016. Distansene i Paralympics er 750 meter svømming, 20 km sykkel og 5 km løping. Det er altså en sprintdistanse på eksakt halvparten av de ordinære olympiske distansene.


Dessuten er deltakerne delt inn i fem forskjellige klasser, etter en revidering av det tidligere systemet med seks klasser før 2014. Kort fortalt vil atleter med fysiske handikap som gjør det umulig å bruke en vanlig sykkel, delta i klasse PT1. Forskjellige grader av andre handikap i de tre påfølgende klassene og deltakere med synshemming i klasse PT5. Hvilke hjelpemidler som er nødvendig varierer mellom klassene. I PT1 vil sykkeletappen gjennomføres på håndsykkel og den avsluttende løpeetappen i rullestol. I PT5-klassen må alle deltakere ha med seg en medhjelper, men utover det er det bare bruken av tandemsykkel på den andre etappen som skiller utstyret fra den ordinære triatlonkonkurransen i OL.


Forhåpentligvis får paratriatlon mye oppmerksomhet i løpet av Paralympics i 2021og alle triatlon-fans bør få med seg disse konkurransene og de fantastisk mange fantastiske resultatene, innsatsene og utøverne.

Få de beste tipsene rett i innboksen!


Les også